Вишеградський фонд і CIVITTA Україна представили програму розвитку підприємницької tech-екосистеми

3 грудня 2018 в інноваційному парку UNIT.City лідери технологічних екосистем країн Вишеградської четвірки презентували аналітичний звіт «Обмін кращими практиками щодо підтримки підприємництва між країнами Вишеградської групи та України» з готовими рішеннями для розвитку української інноваційної екосистеми.

Аналітики відзначають, що сьогоднішня українська модель підприємництва нагадує аналогічні в країнах Вишеградської групи десятирічної давнини. Саме тоді в Чехії, Словаччині, Польщі та Угорщині стався перехід до більш стратегічного та системного підходу до інновацій:

«Цей документ – свіжий й актуальний погляд на наші проблеми. Кремнієва Долина, Лондон, Ізраїль – це дуже далекі регіони в контексті цивілізаційного розвитку, масштабів, ресурсів та політичних режимів, – говорить Антон Верховодов, фахівець з інновацій CIVITTA Україна. – Вишеградська четвірка – це такий же «совок» в минулому, як і Україна. Але ці країни досягли значного прогресу. Уроки цих держав нам ментально ближче. Тому місією документа є донести до українського екосистеми практичні й релевантні поради від сусідів, а не «з космосу».

За словами Ласло Коранія, директора з інновацій Університету Обуди в Будапешті, Угорщина була однією з перших країн ЄС, яка впровадила програму державно-приватного фінансування бізнесу:

«У 2013 році Угорський Інноваційний Офіс дав старт технологічної інкубаційній програмі, а також впровадив комплекс заходів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку стартап-екосистеми», – сказав пан Кораній.

Томаш Сівічек, директор «Інноваційного центру регіону Устецького краю» розповів, що найбільш цінний урок, який можна винести – це вміння будувати національну конкурентоспроможність, яка безпосередньо пов'язана з регіональним розвитком: 

«Столиця не може створити ендогенне зростання в регіонах. Якщо ви хочете мати сильну національну економіку, підтримуйте зростання та розвиток регіональних інноваційних екосистем, де можуть з'явитися майбутні лідери», – підкреслив пан Сівічек.

Дослідження проводилося в рамках проекту Міжнародного Вишеградського Фонду під керівництвом словацької організації Neulogy в партнерстві з польською Impact Foundation, угорським Університетом Обуди, чеським Університетом Яна Євангеліста Пуркине та компанією CIVITTA Україна.
Вишеградський фонд – міжнародна донорська організація, створена 2000 року урядами країн Вишеградської групи – Чехією, Угорщиною, Польщею та Словаччиною для сприяння регіональному співробітництву в регіоні, а також між регіоном й іншими країнами.

Поділитись