Що таке консалтинг у 2021 році й чому це круто?

З чим у тебе асоціюється слово "консалтинг"? Серйозні проєкти, люди в костюмах та колосальна відповідальність? Сьогодні ми допоможемо тобі познайомитись детальніше з цією сферою й розповімо декілька професійних порад від нашої HR - менеджерки, Наталії Нагірної.

 

Що таке консалтинг у 2021 році й чому це круто?

Розпочнемо з самого початку.

Консалтинг(англ. consulting — консультування) — діяльність з консультування керівників, управлінців із широкого кола питань у сфері фінансової, комерційної, юридичної, технологічної, технічної, експертної діяльності). Ця сфера дуже круто підходить для тих, хто любить дивитися вглиб та знаходити аналогічні рішення в кардинально різних сферах. Це  круто — тут за рік ти можеш набратися досвіду в різних проєктах й напрямках, зсередини подивитись на багато процесів та допомогти їх "пофіксити". 

Для початку варто лише загуглити “що таке консалтинг?” й зрозуміти, що це поле великих можливостей. Для того, щоб приєднатись до сфери консалтингу, тобі потрібно шукати усе, що може бути корисним: контакти, актуальні кейс-чемпіонати, знайомитись з людьми, що вже працюють в цій сфері. 


Пам'ятай:  ти маєш бути готовий до того, що старт професійної кар’єри буде розпочато з таких позицій як інтерни та джуни.

Приклад українського офісу CIVITTA: цього літа ми розпочали співпрацю з декількома стажерками, котрі допомагали нам саме з аналізом даних наявних/поточних проєктів. 


 

Окей, а стосовно першої співбесіди  тести, кейси, стрес, інтерв'ю  що відбувається?

Налаштуйся на те, що навіть на інтро тобі розкажуть про безліч проєктів, до котрих виникне моментальне бажання приєднатися. Але й не забудуть запити про твою експертизу й в якому напрямку хочеш розвиватися. 

 

 

Наш особистий досвід: на тестовому завданні наша айчар-менеджерка дає реальний кейс, котрий ми ось-ось своїми руками вирішували за “5 хв до дзвінка з клієнтом”.  Навіщо ми це робимо? Вигадані та гіпотетичні завдання — не відкриють тебе як справжнього спеціаліста.  Тільки реальна практика допоможе зрозуміти, як нетипово ти можеш відповідати на типові питання, або на дивні запити клієнтів.

Що входить до тесту: 30 хвилин = 30 питань, де ти включаєш свою логіку та аналітичні здібності. Також, будь готов до того, що в тебе буде ще додаткове тестове, котре покаже нам в результаті як ти робиш рісьорч, аналізуєш отриману інформацію, а головне — її доносиш.


 

Який це він  — “ідеальний кандидат”, нашими очима.

Перше: ми дуже цінуємо закінчене профільне навчання за спеціальністю економіка, економічний аналіз, бізнес адміністрейшн, паблік адміністрування, public policy й тощо.  

Але й ми не можемо без винятків! У нас є декілька колег, котрі мають соціологічний, історичний, політичний та юридичний бекграунд. Такі знання їм дуже допомагають в проєктах, в написаннях звітів та проведені соціологічних досліджень.

По-друге: ми хочемо бачити аналітичне та структурне мислення — це стандарт. Крім того, також звертаємо свою увагу на те, які питання ставить кандидат, та на які фактори звертає уваги при вирішенні кейсу. 

Й по-третє: обов’язкове знання англійської мова. Через те, що ми міжнародна організація, ми працюємо не тільки на українських проєктах, а й на міжнародних. 


Коротке пояснення: тут ти виступаєш кандидатом, адже з цього зазвичай все починається: спочатку кандидат, а потім — наш найкращий аналітик/ня.


 

З аналітика до прожекта за рік, можливо?

В CIVITTA є своя структура кар'єрного шляху. Важливо те,  що вона створена не для побудови суто ієрархічної системи управління, а саме для твого росту та розвитку компанії. Ми маємо один принцип, якого дотримуємось  —  ріст й розвиток. За рік ми не обіцяємо швидкого зростання й колосальних змін у позиції й не кажемо що це анріал.  На відміну від середніх показників в консалтингу, у нас не треба допрацюватися до сивини, аби стати партнером.

 

 

Декілька мотиваційних порад від нашої HR-queen

ПЕРШЕ: Не бійся зробити перший крок: заповнити аплікаційну форму й подати свою кандидатуру.  Ми завжди в активному пошуку талантів для розширення нашої команди.

ДРУГЕ: Цікався сферою бізнесу, досліджуй/шукай кейси, бери участь в кейс-чемпіонатах (до слова, ми також їх проводимо).

ТРЕТЕ: Проявляй ініціативу й розвивай свою відповідальність.

Поділитись