Три різні історії обміну й одна програма —  Erasmus for Young Entrepreneurs

Три дівчини, три абсолютно різні бізнес-ідеї, три міста, три різні історії обміну й одна програма — Erasmus for Young Entrepreneurs.

Erasmus for Young Entrepreneurs — міжнародна програма обміну підприємницьким досвідом у Європі, завдяки якій ваша мрія попрацювати за кордоном втілиться у реальність.  

Участь у програмі — можливість для підприємців-початківців перейняти досвід  ведення бізнесу у досвіченого підприємця, а також здобути необхідні навички та компетенції для старту власного бізнесу. Програма EYE гарантує підприємцям-початківцям фінансову підтримку для покриття базових витрат в іншій країні.  


 

Олеся Мальована, нова підприємиця з Києва

 

Олеся Мальована —  підприємиця з Києва, обласна директорка стартап-спільноти Startup Grind Dnipro, крім того, наставниця та експертка у стартап організації Seedstars та амбасадорка жіночої технологічної спільноти WTECH.

  •  Ти наважилась відправитись на обмін,  з чого почалась твоя підготовка?

Якщо брати особисто мій досвід, то в першу чергу я почала активно перебудовувати всі процеси й проєкти по роботі так, щоб можна було без шкоди для основної діяльності працювати повністю remote 3 місяці поспіль.

  • Чи швидко тобі вдалось знайти спільну мову з хостом, як у вас були налаштовані ваші робочі процеси? 

Мого хоста звали Руі,  він дуже цікава людина. Наша співпраця з самого початку мала безпрограшну стратегію, оскільки обидві сторони були мотивовані до участі в обміні й розуміли, що це принесе користь один одному. Ми заздалегідь обговорили бачення майбутньої співпраці, розробили спільні цілі й процеси нашої взаємодії.


"Обов`язково зідзвонюйтесь і знайомтеся з хостом перед обміном, щоб зрозуміти, чи на одній ви хвилі. В результаті просто людська сумісність може виявитися більш важливою, ніж сухі параметри, фільтри та бізнес-інтереси."


  •  Чи був в тебе під час обміну вільний час? На подорожі, на екскурсії, на власний бізнес, врешті-решт? 

Якщо моїм друзям здавалось, що в Португалії я сильно розслабляюся — їм здалося. Насправді за час обміну, нам з командою вдалося провести повністю онлайн програму Virtual Incubation Program, підготуватися до запуску нової — OPEN INNOVATION TECH CHALLENGE та провести декілька подій разом та бізнес-зустрічей. Ну й, звичайно, я не могла бути в Португалії та не влаштувати собі декілька days off й не подорожувати. Програма не зобов’язує вас 24/7 займатись бізнесом хоста, усе побудовано на синергії. 


 

Анастасія Кучина, нова підприємиця з Києва

 

“Ідея мого власного бізнесу — організація секретних подорожей в країнах Європи  для українців (Travel.on), також, я двічі влаштовувала поїздки в Канаді. До  участі в Erasmus for Young Entrepreneurs я взагалі не розглядала варіант організації секретних поїздок в межах України. Тільки після співпраці зі своїм хостом я зрозуміла, що даремно відмовилась від такої можливості.”  —  Анастасія. 

  • Як ти знайшла програму та вирішила взяти участь?

Про програму я дізналась випадково. У свій час активно шукала стажування в Австрії й одна з компаній у Відні відповіла мені, що вони не оплачують стажування інтернам, але якщо є бажання, то я можу ознайомитись з умовами Erasmus for Young Entrepreneurs та отримувати фінансування від ЄС.

 

Звертаємо увагу на те, що програма Erasmus for Young Entrepreneurs — це програма обміну підприємницьким досвідом, а не інтернатура або стажування. 

 

Не дивно, що у результаті, обмін з цією організацією був невдалим: 4 місяця я тільки й займалась дурною роботою (цілий день  розсилала emails). За умовами програми,  можна розірвати обмін, якщо домовленості сторін не виконуються. Тож, як тільки мій перший обмін був анульований,  у моєму житті з'явився новий, більш вдалий.

  •  Не страшно було спробувати ще раз взяти участь в програмі? 

Після того, як моя IO (Intermediate Organization CIVITTA) ініціювала розірвання угоди, я стала шукати собі нового підприємця для обміну. Я надіслала понад 20 запитів про співпрацю і лише 1 людина мені відповіла. Так я знайшла Кандру Бхупані. Під час співпраці з хостом я допомогла його фірмі прописати стратегію покращення присутності компанії у соціальних мережах, долучилась до розробки нового вебсайту, розроблення профілю потенційного клієнта та залишила перелік рекомендацій щодо майбутніх маркетингових активностей.


Коли я кажу, що будь-який досвід —  безцінний, я дійсно так вважаю. Мій перший досвід участі в EYE виявився невдалим, проте другий — був значно кращим. Все це подарувало мені крутий досвід та загартувало ще більше.


Порада організаторів: для того, аби не потрапити в схожу ситуацію, коли доведеться достроково закінчити обмін, ретельно підходьте до вибору хост-підприємця, ініціюйте зідзвони перед початком обміну, детально вказуйте в заявці, якого досвіду хочете набратись під час участі в програмі, та пам’ятайте — якщо щось не виходить з першого разу, це не привід не спробувати ще раз!

 

Валентина Салюхіна, нова підприємиця з Києва, з 2018 року працює дизайнеркою та арт-директоркою.

 

“На початку обміну в програмі EYE, я вже рік як вела свій проєкт з концептуального упакування бізнесу, але поступово зрозуміла  —  прийшов час дати бізнесу новий поштовх й розширити його до повноцінного креативного агентства для малого та мікробізнесу.”  

  • Поділись своїм шляхом пошуку себе. Як тобі вдалось знайти справу “свого життя”?

Якщо чесно, то це трапилось природним чином — розвивалося з моїх хобі та інтересів, до яких поступово додавався досвід, який я отримувала з бізнесу своїх клієнтів, та нові знання, які я намагалася не обмежувати творчою сферою, опановуючи менш цікаві, на перший погляд, навички на кшталт аналітики та побудови бізнес-моделей. Найкращі ідеї зазвичай лежать на перетині кількох хороших, тож моя справа знайшлась десь між креативністю, психологією, маркетингом та менеджментом.


«Якщо я і можу щось порадити в питанні пошуку бізнес-ідеї — шукайте її в першу чергу там, де горять очі, а вже потім вивчайте комерційний інтерес всередині.»


  • Що цінного ти змогла винести під час роботи зі своїм хостом в іншій країні??

 Складно зібрати це на пункти або в декілька слів, тому що мій хост допомагав мені у всьому. Розпочинаючи від допомоги з розв'язанням житлових питань до безцінних знайомств та порад по редизайну, психологічної підтримки на шляху до побудови моделі моєї агенції, боротьби з синдромом самозванця і т.д. 

  • Які три головні поради ти змогла винести під час обміну? 

По-перше, відокремлювати особистий інтерес від комерційного – це нормально.

По-друге, чим раніше ви зрозумієте, що головне роботі - це люди, тим краще. 

І на останок, напевно відокремлю один з найголовніших меседжів, який виявився особисто для мене революційним  — працювати треба не 24/7, а головою. 

 

Якщо вас зацікавила програма та ви готові рушити на обмін, або поділитись своїм досвідом з підприємцями з будь-якої країни Європи — звертайтесь за детальною інформацією на пошту: [email protected]

Детальніше про програму можна ознайомитись на сайті: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu.


 

Поділитись