Програма Erasmus for Young Entrepreneurs: досвід Оксани Шамонової

Оксана Шамонова — молода українська підприємиця, яка мала досвід роботи у сфері журналістики, комунікацій та в проєктному менеджменті у сфері неформальної освіти. В один момент вона зрозуміла, що хоче працювати та розвиватися за справжнім покликанням, а тому вирішила віднайти справу, що надихатиме її.

У період пошуку себе, Оксана почала більше працювати у сфері міжнародних відносин та освітніх проєктів. Маючи інтерес до цього напрямку, вона вирушила до коледжу в Англії інтерном за програмою Erasmus+, після чого переконалася, що хоче змінювати сферу освіти та реалізувати власний проєкт у цьому напрямі.

Яку бізнес-ідею розвиває Оксана?

Зараз Оксана працює над створенням міжнародного освітнього хабу неформальної освіти, що надаватиме послуги людям різного віку.

“Ми живемо у час глобалізації. Зараз перед нами є нові виклики та ми стали свідками нового життя. Треба не боятися розвиватися, випереджувати зміни та бути поліглотом”, — коментує свою ідею підприємниця.

З бажанням заснувати проєкт з покращення системи освіти Оксана вирішила взяти участь у програмі Erasmus for Young Entrepreneurs та відправитись на обмін до іспанського підприємця Academia Postal 3 Vigo, S.L.

Впродовж обміну, що тривав 6 місяців, Оксана змогла дізнатись більше про підприємництво у сфері освітніх послуг, включаючи неформальні методи навчання та організаційні деталі, й суттєво розширила власний нетворкінг по всій Європі.

«Освіта в плані міжнародного контексту — потрібна річ, яка допомагає розширювати можливості. Під час обміну я мала змогу підтвердити своє рішення, щодо вибору напрямку власної справи», — ділиться власними враженнями обміну нова підприємниця. 

Компанія Academia Postal 3 Vigo, S.L., де Оксана проходила програму,  вже більше ніж 20 років займається навчальною діяльністю, проєктним консалтингом та розробкою онлайн-ресурсів. Вони активно надають свої послуги як державним, так і приватним організаціям  індивідуально.

“Оксана починала свій обмін у ролі звичайного контриб’ютора, але швидко виявила виняткові навички та компетенції у виконанні своїх завдань. Вона швидко стала однією із наших найцінніших працівників, людиною, до якої всі звертаються з особливих питань. Вже на половині обміну ми точно знали, що нам буде не вистачати Оксани в нашій команді, коли вона повернеться додому. Але наша втрата може бути також нашим виграшем, якщо ми продовжимо співпрацювати з нею у майбутньому”, — коментує роботу Оксани супервайзер в департаменті Європейських проєктів Мігель Канеда.

Протягом квітня й травня, Мігель у колаборації з Оксаною, встигли підготувати понад десять грантових заявок у сфері освіти та фінансування. Кожен з проєктів має різну цільову аудиторію та допомагає вирішити одну з соціальних проблем.   

З перебігом двомісячного розвитку власного бізнес-плану,  інтенсивних розмов з колегами, Оксана прийняла рішення дещо видозмінити свій бізнес.

«Як і планувалось з початку, це буде міжнародний хаб, що надаватиме освітні послуги, але сам набір сервісів дещо зміниться, також інакшим стане акцент. Вже найближчим часом ми почнемо впроваджувати задумане та зможемо показати свій проєкт усім», — розповідає Оксана.

Як податися на Erasmus for Young Entrepreneurs та яку користь можна отримати від програми?

Інформацію про Erasmus for Young Entrepreneurs Оксана побачила абсолютно випадково. Вона завжди шукає різні грантові програми в різних сферах для власного розвитку, і ось погляд зупинився на програмі обміну підприємницьким досвідом.

«Перед участю в програмі я точно знала, для чого я їду та які результати прагну отримати. Мені підібрали чудового хоста (підприємець, що має від трьох років ведення власної справи), у нас одразу відбувся контакт. Ми спілкувалися 24/7 як щодо робочих питанням, так і поза офісом.

У співпраці з хостом мені подобалось, що я сама можу структурувати свій робочий день. Оскільки я роблю паралельно багато речей, це дуже допомагає. Звісно, пробувати щось нове страшно, але цікаво й того варте. Навіть коли думаєш, що вже маєш досвід і не боїшся — життя показує, що має на тебе свої плани. Наприклад, я вважала, що знаю менталітет іспанців, але з’ясувалось, що зовсім ні.

Якби це було можливо, я б 100 відсотків взяла участь в Erasmus for Young Entrepreneurs ще раз, немає ніяких сумнівів», — ділиться досвідом Оксана.

Якщо вас зацікавила програма та ви готові рушити на обмін, або поділитись своїм досвідом з підприємцями з будь-якої країни Європи - звертайтесь за детальною інформацією на пошту: [email protected]

Дізнайтеся більше про програму на нашому сайті: https://civitta.com.ua/erasmus-for-young-entrepreneurs

Поділитись